Valg av seremoniform

Mange ønsker en seremoni i forbindelse med gravferd. De etterlatte tar en beslutning om seremoniform og hvor seremonien skal finne sted. Her kan man bruke kirkerom, kapell, eller andre livssynsnøytrale rom. Seremonien består som regel av minneord om den avdøde, andakt, musikk og eventuelt soloinnslag etter pårørendes ønsker.

Sted

  • Festet gravsted
    Ved ny urne eller kistegrav, festes graven for 20 år. Så lenge man er bosatt i den kommunen man gravlegges i betaler man ikke festeavgift i denne perioden. Når fredningstiden på 20 år er over, kan man normalt forlenge festet mot en avgift til kommunen. Etterlatte har råderett over gravstedet ut festetiden. Ønsker man ikke å forlenge festetiden går graven tilbake til gravlunden. I de tilfeller der det allerede er satt av gravsted til gjenlevende ektefelle ønsker kirkemyndigheter informasjon om navn på gravlund, avdøde som er gravlagt på dette stedet og årstall for gravferden.

  • Urnenedsettelse
    Innen det har gått 6 måneder fra dødsdato må urnenedsettelsen ha funnet sted. Urnen vil bli satt ned i en urnegrav, eller man kan søke fylkesmannen om at asken kan bli spredt på egnet sted. Dette kan pårørende være med på om de ønsker. På dagen for urnenedsettelse møtes de som skal være til stede ved gravstedet etter avtale. En ansatt fra kirkegården bringer urnen med seg til gravstedet som er gjort klart på forhånd. Urnenedsettelse kan også foregå uten at etterlatte er til stede.

  • Navnet minnelund
    På en minnelund har ikke den avdøde en egen grav med egen gravstein. I stedet kan man få navnet skrevet på et felles minnesmerke. Dette kan for noen være et godt alternativ da man slipper ansvar for stell av gravsted, men fortsatt har et sted å gå til.

  • Anonym minnelund
    Anonym grav kan man ha både ved begravelse og bisettelse. Med anonym grav menes at kisten eller urnen blir gravlagt et sted på kirkegården uten at pårørende er tilstede. De får heller ikke vite hvor graven er. På den måten kan man heller ikke kreve å få satt opp gravstein etter en slik gravferdshandling.


Begravelse i annen kommune enn bostedskommunen

Gravferdsloven § 6 slår fast at personer som ved dødsfall hadde bopel i kommunen har rett til fri grav på kirkegård i kommunen. For personer som på tidspunktet for dødsfallet hadde adresse utenfor kommunen kreves det dekning for kostnader ved gravferden. Dette betyr at det kan komme et tilleggskrav fra det kirkelige fellesrådet i kommunen for leie av kirke ved begravelse/bisettelse, honorar til organist ved begravelse samt et krav om avgift for kistenedsettelse eller urnenedsettelse for utenbysboende. Kostnadene rundt dette kan variere fra kommune til kommune, men beløper seg fra ca. 5 000 kr

Kiste

Kister finnes i mange ulike materialer, farger, prisklasser og utførelser. Kister kan også spesialbestilles i henhold til den avdødes ønsker. Samtlige kister er miljøvennlige. Komplett kiste med utstyr er produsert i henhold til § 29 i forskrifter til «Lov om kirkegårder, kremasjon og gravferd»


Urner

Normalt vil krematoriets standard urne inngå i den kommunale kremasjonsavgiften man uansett må betale. Man står likevel fritt til å velge en annen urne fra byråets sortiment. Urner finnes i mange ulike varianter. I henhold til Gravferdsloven må alle urner være 100 % nedbrytbare. Lokale forskrifter kan påvirke valg av urne.

Askespredning
Fylkesmannen i Trøndelag kan etter søknad fra personer som har fylt 15 år, gi tillatelse til at den som skal sørge for vedkommendes gravferd sprer asken for vinden. Tillatelsen kan også gis etter vedkommendes død, når det godtgjøres at avdøde ønsket askespredning. Slik tillatelse kan også gis for aske etter barn når nærmeste etterlatte ønsker det. Fylkesmannen kan sette vilkår for tillatelsen. Den som er ansvarlig for gravferden tar selv kontakt med fylkesmannen i Trøndelag med søknad om askespredning. Ved slik gravferd kan det ikke kreves kirkelig medvirkning. Les mer.

Programhefter
Programheftet deles ut i seremonien og inneholder oversikt over hele seremonien og sangtekstene. Vi bistår med alt fra valg av design og tekst til ferdig trykk. Man kan velge å ha sitt personlige preg med private bilder av avdøde på programheftene.

Blomster
Du kan bestille en eller flere blomsterdekorasjoner til seremonien. Både pris, farger, tema kan tilpasses. Om man ikke ønsker kistedekorasjon kan det lages en enklere oppsats eller bukett. Byrået har egnede lysestaker, kransestativ og vaser til pynting av seremonirommet.

Gravstein
Vi kan tilby et stort utvalg gravsteiner i forskjellige steintyper, størrelser og utførelser. Bestillingen kan gjøres hos oss under planleggingsamtalen eller etter gravferden. Hos noen finnes det gravstein fra før som skal benyttes. Vi ordner med inskripsjoner og oppussing av steiner.

Våre samarbeidspartnere:

Eide stein og Trondheim steinindustri:
http://www.eidestein.no/gravsteinsgalleri.shtml 

Trondheim steinindustri:
http://www.trondheim-steinindustri.no/gravsteiner

Etter Seremonien

Minnesamvær
Mange velger å invitere til minnesamvær etter seremonien. Fellesskap med familien og venner kan være godt i en vanskelig tid og til god hjelp i sorgprosessen. Et minnesamvær kan gjennomføres på mange ulike måter og vi er behjelpelig med å skaffe oversikt over lokaler slik at dere finner et egnet sted for dette.


Annet

Annonsering av dødsfall
En dødsannonse er en kunngjøring og en bekreftelse fra de etterlatte om at døden har funnet sted. Kunngjøringen gir informasjon om tidspunkt og sted for seremonien. Annonsen kan rykkes inn så snart tid og sted for seremoni er fastsatt. Vi avtaler i planleggingsamtalen hva du ønsker å publisere i annonsen.

Vi kan veilede i utforming av dødsannonse og bestille plass i valgte aviser. Pris vil variere fra avis til avis og i forhold til størrelsen på annonsen. Det er vanlig at pårørende får mulighet til å lese korrektur før annonsen publiseres.

En åpen seremoni kan for noen oppleves som en belastning i øyeblikket, men på sikt føles som en trøst.  En åpen seremoni gir flere enn de nærmeste mulighet til å ta farvel. Er det ønskelig at gravferden kun skal skje med den nærmeste familie og venner tilstede kan dødsfallet alternativt annonseres etter at gravferd har funnet sted.  En annen løsning kan være å kunngjøre at seremoni vil finne sted i stillhet. Slik kan man kunngjøre dødsfallet og samtidig gi informasjon om at det kun er de nærmeste som skal være til stedet i seremonien.

Det finnes ingen påbud om annonsering og man kan velge å ikke annonsere dødsfall i avisene.

Stønad ved gravferd og båretransport. 
Det kan gis gravferdsstønad når den avdøde var medlem av folketrygden. Gravferdsstønad er behovsprøvd og kan gis med opptil 26 999 kr til å dekke faktiske og nødvendige utgifter til gravferden. Når avdøde var over 18 år blir tillegget avkortet mot formue og tjenestepensjon som blir utbetalt til avdøde måneden etter dødsfallet, samt forsikringsbeløp og lignende som blir utbetalt som følge av dødsfallet. Når avdøde var under 18 år blir det gitt en uavkortet gravferdsstønad med opptil 26 999 kroner til dekning av utgifter til gravferden.

Vedlegg til søknaden:

  • Dødsattest

  • Faktiske utgifter til gravferd. Unntatt utgifter til minnestund, kommunale avgifter. Legg ved regning fra begravelsesbyrå.

  • Avgift som kommunen krever. Legg ved regning.

  • Utgifter til gravmonument. Legg ved kostnadsanslag.

  • Utgifter til båretransport. Legg ved regning fra begravelsesbyrå.

  • Likningsattest eller selvangivelse. Legg ved kopi av avdødes gjenlevendes (ektefelle, partner eller samboer med felles barn) siste likningsutskrift eller selvangivelse.

Andre instanser som pårørende må orientere om dødsfallet:

  • Telefon

  • Bank og forsikring

  • Post

  • Abonnementer –aviser, internett, TV.

  • Lege, Tannlege

  • Strømleverandør

  • Lag og foreninger (fagforening)

  • Biltilsynet

  • Hjelpemiddelsentralen